Halloweenre hangoló

Nem vagyok túl nagy halloween rajongó, bár ebben az ünnepben is megvan az a szegmens, ami engem lázba hoz. Ez pedig nem, nem a töklámpa faragás, hanem a régi idők változatos és ijesztő halloween kosztümjeinek világa. Emellett szeretem a jó krimiket, thrillereket, sőt olykor a horrorfilmeket is. Ezért nem csoda, ha viszonylag könnyen magukkal ragadnak a különleges, hátborzongató, ijesztő jelenetek, figurák, halloween idején is. Tudom, hogy ugyan Magyarországon csak az elmúlt években lett népszerű a halloween a maga „nyugati” formájában, mondván, elég, ha nálunk a Mindenszenteket ünnepeljük halloween másnapján. Viszont ami miatt zseniális ez az egyébként ősi ünnep, az az, hogy egyértelműen segít – én úgy szoktam fogalmazni – biztonságosan borzongani és tudatosítani, hogy a halál az élet része és nem kell tőle félni.

Nézzük, honnan ered a félelmetes maszkok, kosztümök tradíciója halloweenkor.

A halloween a világ egyik legrégebbi ünnepe, eredete a samhain ősi kelta fesztiválra tekint vissza, amelyet a napisten tiszteletére rendeztek.  A 2000 éve élt kelták november 1-jén tartották az újévet, így halloweenkor, az újév előestéjén egyszerre ünnepelték a mezőgazdasági munkák végét és a betakarításokat, valamint az új esztendő eljövetelét is. Ez az éjszaka jelentette a sötétség kezdetét is: úgy hitték, a napisten ilyenkor a halál és a sötétség istenének fogságába kerül. Ilyenkor átjárhatóvá válik a túlvilág és az élők világa közötti határ – ezért azoknak a lelke, akik abban az évben hunytak el, ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába, de a túlvilági lények is visszatérhetnek az élők közé.

Az ünnephez kapcsolódó rituáléknak így kettős szerepe volt: az elhunyt szerettek túlvilágra segítése különböző áldozatokkal, gyertyákkal, illetve az ártó szellemek távol tartása jelmezekkel és füsttel. Halloween éjszakáján jóindulatú és csínytevő szellemek barangoltak szabadon, akiknek tettei izgalmas kísértettörténetek alapjául szolgáltak.

A halloweeni kosztümök eredete a kelta druidák szertartásainak résztvevőire vezethető vissza, akik állatfejeket és bőröket viseltek bizonyos állatok erejének megszerzéséhez. A kosztümöket az ünneplők arra is felhasználták, hogy ne ismerjék fel őket a pogány fesztiválokon, illetve, hogy személyiséget válthassanak és ezáltal kommunikálhassanak a túlvilággal.

Ez a nap a félelem napja is volt. Néhányan hamar felismerték, hogy a fekete humort, vagy éppen rosszakaratot remekül lehet álcázni és ráfogni szellemekre, boszorkányokra: ezért büntetlenül tudtak (rossz) tréfákat űzni társaikkal.

Halloweenkor lehetőség nyílik a halál és élet közötti átmenet misztikumának átélésére a különböző népszokásoknak köszönhetően. A halál az élet része és a halloweeni dekorációk, jelmezek a halállal szembeni félelmeinket testesítik meg, ezáltal megkönnyítik a szembenézést velük.

Nem utolsó sorban a félelem, izgalom vagy ijedtség, amit a halloweeni hangulat vált ki belőlünk egyúttal jó adag adrenalinlökettel is jár, ez pedig eufórikus állapotot idézhet elő. Ki ne szeretne hát így biztonságosan borzongani?

Ha te szeretnél, akkor készültem neked egy klassz fotóválogatással:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük