10+1 ok, amiért szeretem az erkélyemet

Mivel a meleg beköszöntével egyre több időt töltök az erkélyen, arra gondoltam, sorra veszem miért is jó, ha van ilyen az embernek. Mindjárt azzal kezdem, hogy egy csöppet sem mindegy, milyen erkélyről (vagy teraszról) van szó. Számomra kétfajta létezik és mindkettőt próbáltam már:

  1. Ahol szívesen tartózkodom.
  2. Ahol nem szívesen tartózkodom.

A jó erkély definíciója tehát számomra az, ahol szívesen tartózkodom. Mert ugye van olyan erkély is, ami ugyan ott van plusz négyzetméternek, ha el akarjuk adni a lakást, de sok hasznát nem vesszük, mert idővel kiderül, hogy csak takarítani járunk ki, vagy cigizni, és másra nem is használjuk. Ugyanakkor nem árt, ha a jó erkély nem forgalmas sugárút vagy közlekedési csomópont mellett fekszik, bár a jóságának ez nem kizárólagos feltétele.

Annak, hogy a mostani erkélyemet annyira szeretem nyilván nemcsak objektív, hanem szubjektív, aktuális élethelyzettel összefüggő okai is vannak, így a leírás, ami most jön (az erkélybeli létről) nem feltétlenül érvényes mindig mindenkire.

Kicsi, társasházi, lakótelepi kilátással rendelkező, nyugati tájolású erkélyről van szó, lakóövezeti, de buszforgalommal is bíró út közelében. Ezek lennének az első hallásra nem túlságosan hívogató tények. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a szomszéd időnként rágyújt és ha kint vagyok, akkor én is kapok a szagból. No meg tudom, mikor ki mit főz, ami ugye nem túl kellemes, ha mindez hétvégén is és a reggeli órákban (értsd délig bezárólag) történik és én még akkor szürcsölöm az ébresztő kávémat. (Nem mondom, hogy feltétlenül a diszkréció által motiváltan, de én például általában este hat előtt nem kezdek el főzni.)

Az erkély továbbá alkalmatlan a létre kánikulában és komoly szúnyog- vagy poloskainvázióban.

És most jöjjön miért szeretem őt mégis:

  1. mert az enyém és azt csinálok vele/benne, amit akarok
  2. sok – DIY blogokat megihlető – tevékenység végzésére alkalmas, vagyis növényeket telepíthetek bele és gondozhatom őket; szórakozhatok azzal, hogy hogyan tudok olcsón kellemes hangulatot és keleti kényelmet varázsolni benne stb.
  3. reggelizek, kávézok, fagyizok, vacsorázok, borozok, sörözök az erkélyemen
  4. mindezt társasággal is szoktam időnként művelni
  5. olvasok, dolgozom, írok
  6. tárgyak fotózásához rendezek be miliőt és fotózok (elég jók a fények, ha nem tűz a nap)
  7. lesek kifelé az utcára és jó öregasszony módjára szólogatok be embereknek, akik az utcán parkoló autóm mellé túl szorosan állnak meg, ne adj isten meghúzzák, vagy hangoskodnak, vagy csupán túl nagy forgalmat bonyolítanak a ház előtt – ez a szokásom egyébként nagyon jó stresszoldó hatással bír, ajánlom mindenkinek
  8. élvezem az első tavaszi napsugarakat (a nyáriakat már nem annyira), mérsékelten, de egyértelműen nekivetkőzöm, miközben meggyőződésem, hogy a lakótelepi házakból nem lehet odalátni (legalábbis én nem látok be az ő ablakukon, igaz, nincs is nálam távcső…)
  9. gondolkodni, merengeni is szoktam kint, különösen késő este, amikor lecsendesedik a környék
  10. éjszakai hőhullámaim és ébredéseim néha szintén az erkélyen találnak, akkor már a tücsök sem ciripel, nagy a csend – meghitt a hangulat és hűsítő érzés ilyenkor kint

Talán tudnám még sorolni, ha nem kötne le a film, amit az erkélyről a szobába tekintve nézek…

Bátorítok tehát minden városlakót, hogy ha van olyan szerencsés és rendelkezik erkéllyel, mindig adjon neki egy esélyt….hiszen sok múlik itt is a pozitív hozzáálláson.

Nektek van olyan dolog, amit szívesen csináltok az erkélyen?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük