Brokkolis tészta krémes articsóka szósszal

Mivel eléggé rákaptam a sütésre-főzésre, különösen ami az egészséges életmódot segítő ételeket illeti, gondoltam hozok egy egyszerű, de nagyszerű receptet, amiből nemcsak vegánoknak/vegetáriánusoknak készülhet kiváló étel, hanem – mint esetemben is – a család többi, húsevő tagjának igényeit is megfelelően kielégíti.

Ehhez valami krémesebb, fajsúlyosabb dologban kellett gondolkodnom, és valami olyasmiben, amihez nem kellett semmi extra bevásárlás. Legalábbis olyan összetevőkkel akartam dolgozni, ami eleve volt otthon. Igen, volt otthon (már hetek óta) egy konzerv articsóka is, ami valahogy mindig a perifériára szorult, amikor az agyamat a „mit főzzek ma?” kérdésre irányítottam. Elképzelésem sem volt arról, hogy mit is kezdjek vele, mert mint előételt, vagy köretet nem nagyon szeretem. Így esett a választásom egy jó kis articsóka szósszal készült tésztára.

Miért is érdemes az articsókában gondolkodni? Az articsóka egy Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény, amelyet főleg a mediterrán térségben termesztenek és az olasz és francia konyha népszerű alapanyaga. Tulajdonképpen a virág bimbója fogyasztható, a fészekpikkelyekkel fedett virágzati bimbókat a kocsányuk húsos részével együtt szedik le a növényről, ezeket különböző módon feldolgozzák és ezt eszik. Már az ókori Rómában is fogyasztották és tartósították mézzel és ecettel, ízesítették köménnyel. Igazán a 16. században tört be Európába, amikor is Párizsból kiindulva a francia gourmet konyha része lett. Először csak a férfiak kiváltsága volt az articsóka fogyasztása, mert  afrodiziákumként is számontartották. Valójában elsősorban emésztést segítő, méregtelenítő hatása miatt hasznos, csökkenti a puffadást és erős anti-oxidáns is. Sok ásványi anyagot tartalmaz, főleg rezet, káliumot, vasat, mangánt, de vitaminokban, különösen B-vitaminban is nagyon gazdag.

Brokkolis tészta krémes articsóka szósszal:

Hozzávalók:

350 gramm konzerv articsóka növényi olajban

1 kisebb fej brokkoli

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál tahini (szezámpaszta)

fél citrom leve

olívaolaj

(teljes kiörlésű) fusilli tészta v. penne v. farfalle (vagy gluténmentes tészta)

bors

bazsalikom vagy petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Felteszem a feldarabolt brokkolit főni sós vízben, közben a tésztát is megfőzöm.
  2. Az apróra vágott hagymát kis olívaolajon megpirítom, az articsókáról leöntöm az olajat és a hagymához keverve átmelegítem (főzni nem kell, mert a konzerv articsóka már fogyasztásra kész állapotban van). A hagymás articsókát mixerbe teszem, hozzáadom a tahinit, a citromlevet, az apróra vágott nyers fokhagymát és a fűszereket. (Aki  nem bírja a nyers fokhagymát, az megdinsztelheti a hagymával együtt.) Ha az aprítógépben a massza túl sűrű, akkor egy kis vizet lehet hozzáadni. Nálam a képen látható sűrűségű lett, ami nekem megfelel, mert amit nem használok fel azonnal a tésztára, azt hűtőbe teszem és nyers zöldségekhez mártogatásra is kiváló.
  3. Amikor elkészül a tészta, hozzákeverem a krémes articsókaszószt, majd hozzáadom a főtt brokkolit és friss bazsalikommal és/vagy petrezselyem zölddel tálalom.

Mindenkinek ízlett ez az intenzív, krémes szósz, a brokkoli pedig más zöldségekkel is helyettesíthető, úgyhogy el fogom még készíteni párszor ezt az ételt.

Képek: saját

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük