Nők 50 felett, akik még most is menők

Olvastam egy cikket arról, hogy melyek azok a tipikus szokások, amelyeket csak 50 év fölöttiek csinálnak a facebookon. A viccesnek szánt cikk szerint a generációs szakadék mindennél nyilvánvalóbban kiütközik abban, ahogy ez a korosztály kommunikál a közösségi médiában. A teljesség igénye nélkül: animált képeslapok, rossz szelfik, (helyesírási hibákkal illusztrált) nagybetűs kommentelés, csicsás képek, kutyák, macskák, virágok. Lehet, hogy az ifjú szakemberek így látják, sőt, vélhetően komoly kutatások is készültek a felhasználói szokásokról, de hogy az ízléstelenségnek a jegyeit korspecifikus tünetként tüntessék fel, azt sugallva, hogy aki 50 fölött van, az más sajnos nem menő, legenyhébben fogalmazva is általánosításnak érzem. Lehet persze, hogy az sem menő, hogy én itt háborgok ezen (a gyerekeim biztos azt mondanák, ez olyan boomerség, mert ők fiatal felnőttként majd’ mindent cikinek tartanak, amit az anyjuk csinál), de ha véletlenszerűen belepillantok a fiatal youtuberek csatornáiba, vagy rátévedek néhány tik-tok oldalra, ahol természetesen megengedett, sőt elvárható, hogy az adott influenszer valakit vagy valamit nagy elánnal kritizáljon vagy gúnyoljon, akkor megnyugszom, mert ugye, ha ő igen, akkor én miért ne? Ja, hogy egy bizonyos kor fölött már nem menő…Szerencsémre persze magasról teszek minden korral kapcsolatos előítéletre, kritikára, de elvárásra is.

Viszont ez az általánosítás eszembe juttatta azokat az üdítő, és korántsem ritka kivételeket, amelyek ellentmondanak a szokásos „ilyet csak 50 fölöttiek csinálnak”, vagy „ilyet 50 fölöttiek már nem csinálnak” beidegződésnek. Természetesen van számos olyan középkorú vagy idősebb nő, akik úgymond „jól néznek ki”, vagy „jól tartják magukat”, netán „sikeres újrakezdők”, „stílusikonok” vagy „örök gyerekek”. Én nem róluk beszélek, hanem azokról az általam ténylegesen menőnek tartott nőkről, akik viselkedésükben, mentalitásukban, emberi értékeikben és nem utolsó sorban humorérzékükben hordozzák a menőség elemeit.

Diane Keaton nagy kedvencem már régóta (még bőven 50 előtti korszakomból). Pont 20 évvel idősebb nálam, de sokszor, ahogy elnézem a mostani stílusát is, bizony kedvet kapok arra, hogy én is bátrabban, bevállalósabban öltözködjek és ne féljek kísérletezni. Ha már közösségi média: az instagram profilja is elég szórakoztató (na jó, azért szerepelnek rajta kutyák is elég gyakran?). Új filmjét, a hamarosan megjelenő „Maybe I Do”-t – szuper szereplőgárdával – már alig várom! Ha már színésznők, akkor kiemelném Gillian Anderson-t, Sharon Stone-t vagy Salma Hayek-et, mint favoritokat.

Énekesek, rockerek, zenészek, mint Kim Deal a Pixies és a The Breeders frontembere, Patti Smith, Debbie Harry, Björk, Liz Phair, PJ Harvey, de még Courtney Love is nagy kedvenceim voltak a 90-es években és bizony ma is szuperül tartják magukat, megőrizve régi vagányságukat, életüket úgy, kompromisszumok nélkül, mint egykor. Na ők sem valószínű, hogy kis szívecskéket dobálnak a facebookon.

Szándékosan nem az énekesnők között említem, mert inkább mint képzőművész és aktivista van rám nagy hatással Yoko Ono, aki az általa képviselt célokat kitartóan, megalkuvásmentesen képviseli hosszú évtizedek óta, a támadások, cikizések ellenére megőrizve egyéni stílusát, méltóságát, bölcsességét. Nem is beszélve arról, hogy a kor nem fog rajta és magasról sz**k mindenre.

Fotósok, mint Cindy Sherman, Sally Mann, Annie Leibovitz, mind más irányzat képviselői, de ami közös bennük a professzionalizmus, kitartás, egyéni, eltéveszthetetlen ábrázolásmód, a nők (és problémáik, erényeik) iránti érzékenység, na és a siker.

Van még számtalan motiváló fitnesz guru, sportoló, üzletasszony, akikre csodálattal nézek és próbálok ellesni tőlük pár hasznos dolgot, de egyenlőre nem találtam olyat, aki a szívem csücske lenne, így nem is akarok képmutató lenni…de ígérem, ha lesz ilyen, egyből írok róla!

Addig is a fenti példák már elegendőek lehetnek egy paradigmaváltáshoz a begyepesedett, általánosító gondolkodásmódban, ami az ötven fölötti korosztályt illeti. Hiszen mint tudjuk, az egyéniség nem változik meg egycsapásra, csak mert átléptünk egy bizonyos életkort. Aki menő volt 30 évesen, nagy valószínűséggel az lesz 70 évesen is….és persze aki ciki volt 30 évesen, attól ne várjunk sokat később sem.

Nektek vannak ilyen menő kedvenceitek?

(Szerzői jogok megsértését elkerülendő ez a bejegyzés nem tartalmaz képeket, linkeket az említett hírességekhez, de ők megtalálhatóak a legtöbb közösségi média felületen.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük