Bakancslista: hogyan vágj bele

Kétféle ember van: aki ír listát úgy általában mindenről és aki csak él bele az életbe, lesz, ami lesz. Én az első kategóriába tartozom inkább, bár bevásárláshoz nem szoktam listát írni, a párom a másodikba tartozik inkább, viszont a boltba csak listával megy. Tehát itt sem fekete-fehér minden, úgyhogy lesz miről írni.

A bakancslistáról mindenki hallott már szerintem, főleg, ha látta már Morgan Freemannel és Jack Nicholsonnal az ikonikussá vált, azonos című filmet, de azt talán kevesen tudják, hogy ilyet nem csak vénségünkre vagy a halál közeledtével lehet készíteni (bár, ha valaki különösen pesszimista és minden nap úgy él, hogy már nincs sok hátra, az más).

Bakancslistát bármikor, bárhol, bármilyen alkalomból lehet készíteni, sőt, csupán a listaírás kedvéért is.

Bakancslistát írni rendkívül szórakoztató tevékenység, és aki kellően spirituális/babonás/tudatos/komolyan veszi magát (megfelelő aláhúzandó) annak ez a gyakorlat még jó kis extra borzongással is járhat, hiszen a tét több, mint egy 20 perces szórakozás és micsoda dolog is az, ha nem tartjuk be később a magunknak tett ígéretet.

Bakancslistát írni – vagy bármilyen listát a céljainkról…itt most ne menjünk bele abba, hogy van-e igazából különbség a kettő között, szerintem nincs, de cáfoljatok meg -, valójában a mindenkori álmaink és vágyaink papírra vetése, időnkénti aktualizálása, szembesülés azzal, ami hiányzik, számvetés azzal, ami van. Rólunk szól, a saját céljainkról, a saját vágyainkról. (Például nem a gyerekeink helyett kívánunk sok jót nekik ugyebár…azt kívánják ők maguknak. Ez majdnem olyan, mint amikor gyermekeim apja azt mondja, hogy ne én legyek büszke a gyerekre, hanem legyen ő büszke saját magára. Néha azért mégis átfut az agyamon, hogy szerintem némi, nem sok ugyan, de icipici részem nekem is van abban, hogy ő úgy teljesít, ahogy és olyan tökéletes, amilyen, na de legyen …és különben se kanyarodjunk túl messzire.)

Ha már írtál bakancslistát, akkor azért, hogy ne hagyj fel ezzel a jó szokásoddal, ha még nem, akkor azért, hogy elkezdd – így érdemes belevágni:

1. Időpont helyes megválasztása – nem mindegy, hogy milyen hangulatban, lelkiállapotban vagy. A bakancslista íráshoz belső késztetés kell, neked kell megtalálnod azt az időpontot, amikor lelkileg erre van szükséged, ne más mondja meg, hogy hé, neked még nincs ilyen, akkor holnapra nosza.

2. Helyszín és környezet megválasztása – amikor viszont jön az ihlet, akkor sem kell feltétlenül azonnal, mindent félredobva, a bevásárlócetlire firkantva leírni a gondolatokat, hadd érjen egy kicsit, hadd tisztuljon a hülyeség, hadd hangolódj rá. Mire kiválasztod a megfelelő időpontot, a megfelelő csendes, neked tetsző, harmóniát sugárzó környezetet, addigra éppen azok a gondolatok fognak kijönni belőled, amik kellenek.

3. Mindent írj le! – ekkor viszont mindent írj le, ami az eszedbe jut, ne foglalkozz a sorrenddel, a külalakkal, a terjedelemmel, a látszólagos realitással. Mik a vágyaid? Hová akarsz eljutni? Milyen képességekre, tapasztalatokra szeretnél szert tenni? Mi mindent szeretnél megvalósítani? Kivel szeretnél találkozni? stb.

4. Pontosítás – fontos, hogy amikor kész az általános lista, akkor az egyes elemeket pontosítsd amennyire lehet, mert ez téged is fegyelmez és segíti a megvalósulást. Például, ha azt írod, hogy szeretnél eljutni New Yorkba, az nem elég precíz, mert ez akkor is megvalósultnak tekinthető, ha a Kennedy reptéren vesztegelsz átszállásra várva Salt Lake Citybe, ahol pontosan másfél napot fogsz tölteni egy előadást tartva, majd irány haza ugyanígy. Jobb, ha úgy fogalmazol: szeretnék képeket készíteni az Empire State Building tetejéről, mert így valószínűbb, hogy egy többnapos túráról lesz szó.

5. Határidők hozzárendelése – tudom, alapesetben a bakancslista arról szól, hogy még az életünkben megvalósuljon ez vagy az. De azért az elég kellemetlen, ha mondjuk kiderül, van még hátra jó 20-25 év az életünkből és minden az utolsó egy hónapban zúdul ránk. Legyünk reálisak és nézzük meg, hogy mi az, ami hamarabb, mi az, ami várhatóan csak később, bizonyos előfeltételek teljesülése után, valósulhat meg reálisan és írjunk a pontokhoz dátumot.

6. Ne foglalkozzunk azzal, hogy mennyibe kerül – a pénz az alapvetően eszköz ahhoz, hogy bizonyos dolgokat megvalósítsunk. Két dolog lehetséges: vagy összegyűlik/megteremtődik addig, amíg kell, vagy kiderül, nem is kerül pénzbe amire vágyunk. Emiatt ne fogjuk magunkat vissza.

7. Priorizálás – sokan mondják, hogy érdemes fontossági sorrendet felállítani, de én ebben nem hiszek. Amit leírunk, azt mind akarjuk, ha priorizálunk, azzal valójában már az elején háttérbe szorítunk néhány célt, akkor meg minek írtuk le?

8. Felülvizsgálat – viszont érdemes időről időre elővenni és felülvizsgálni a listánkat, megnézni, hogy hol tartunk, elértünk-e már valamit. Egyáltalán aktuális-e még a lista vagy újat kell készíteni? Mi is állandóan változunk, így a listánk is. Egy valami marad: az élmény és az elégedettség, hogy megírtuk.

9. Nyilvános legyen vagy titkos? – Lehet ez is, az is. Lehetnek elemei a listának, amelyek nagyon is személyesek, ezeket még a hozzánk legközelebb állókkal sem osztjuk meg, de lehetnek olyanok is, amelyeket felteszünk akár saját közösségi oldalunkra is, hátha társakra lelünk a megvalósításban. Neked van ilyen nyilvános vágyad?