Nádasdladányi kastély, mi van veled?

Szeretem ezt a helyet, bár most sajnos még zárva tart. Régebben gyakran megfordultam itt. Közel van Budapesthez, mégis a semmi kellős közepén található a nádasdladányi kastély. Varázslatos a kisugárzása, elindítja az ember fantáziáját, mi is történhetett itt anno. Fotós szemmel is remek választás, ha egy kis szépet, idillit, nyugisat akarunk fotózni.

Pár éve, amikor arra jártunk a párommal, különös szerencsénk volt így télen, mert nagyjából egyedül voltunk a kastély teljes területén, amitől az egész élmény még misztikusabb lett. A borús, szürke égbolt áttetszővé lágyította a tájat, a kastély épületét, de még a belső tereket is. Sajnáltam is, amikor kis késéssel mégis felkapcsolták a kiállító termekben a világítást. Tél, hó nélkül. Nedves, kissé ködös, melankólikus. Az akkori telek nyüzsgő, városi ritmusával ellentétben egy lelassult, emlékekkel teli, befelé figyelő világ.

A kastély alsó szintje már szépen fel volt újítva, a felső szint még inkább egy kísértetkastélyra emlékeztetett, de az 1,7 milliárd forintnyi EU-s pénzből remélem mostmár hamar elkészülnek a hátralévő munkálatokkal.

A kastélyban fotós párom azonnal figyelmes lett Zichy Ilona portréjára. Szomorú, modern arc, érzelemmel teli. Kérdezte, ki lehet ő. Utánanéztünk a történetnek és kiderült, hogy a kastélyt a XIX. század második felében gróf Nádasdy Ferenc a feleségének, Zichy Ilonának építette az 1550-as évek angol, skót kastélyainak mintájára.  Zichy Ilona fiatalon, 24 évesen halt meg kolerában és férje egész életében őt gyászolta.

Kicsit barangoltunk a jókora parkban is. Elképzeltük, mi lehetett itt régen. Reggeli előtt lovaglás, titkos találkák a távolabbi kilátónál. Szinte biztos, hogy középen egy nagy tó is volt, vagy talán mostanában is van, tavasszal. Mások a növények azon a területen.

A félszemű fekete macska és társa(i) fotózásában egymást licitáltuk túl párommal, megörültünk nekik, már nem voltunk egyedül. Ők idetartoznak, nagyon kiváncsi vagyok, ott lesznek-e még, amikor legközelebb látogatunk a felújított kastélyba.

 

Fotók/Photography by Krisztina Papp. Copyright © 2021 Krisztina Papp / almapapi. All Rights Reserved. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük