Nekem a január az egyik legjobb hónap

Igen, tudom, hogy ez meglepően hangzik, mert sokan úgy vagyunk vele, hogy na, csak a januárt éljük túl…ennél hidegebb, hosszabb, sötétebb, barátságtalanabb hónap aligha létezhet. Elfogyott a pénzünk, az ünnepek alatt teljesen kimerítettük a tartalékainkat, általában pár kilót fel is szedtünk, vagy legalábbis mindenféle gyomor- és bélproblémával küzdünk és úgy érezzük, hogy a tavaszi méregtelenítés még igencsak messze van.

Kedvetlenül vonszoljuk magunkat a munkahelyünkre, nehezen ébredünk reggel, jó volt az a pár nap, pár hét pihenés, sokaknál a semmittevés. Lehangoló, hogy a karácsonyfát le kell bontani, el kell tenni vagy ki kell dobni. Nincs mese, mostmár takarítani is kellene… A szürke hétköznapok realitása kíméletlenül visszatér, a csillogást, álmokat, ünnepeket betehetjük a dobozba. Sötét van (érdekes, ezt az ünnepek alatt nem is nagyon vettük észre, pedig december 21-én csúcsosodott a rövid nappal), már most kezdünk kimerülni és hiányzik a napsütés. Mindezt tetézi, hogy nem nagyon van hó, csak nyirkos hideg.

De van pár dolog, amiért a januárt is lehet szeretni…és nemcsak nekem, akinek ilyenkor van a szülinapja:)

  1. Tiszta lappal kezdhetünk – január évindító hónap, ráadásul sűrű, mozgalmas hónapokat követ, amitől még jobban átérezhetjük, hogy – ha szerencsések vagyunk – milyen nyugis, üres, tiszta, tulajdonképpen szinte vonzza az új terveket, célokat. Az újévi fogadalmak miatt is ilyenkor szoktunk nagy döntésekre, elhatározásokra jutni. Amire viszont érdemes odafigyelni, – mert december 31-gyel mintha minden előző évi tanulság a nagy összegzéseket követően kimenne a fejünkből – hogy a tervezésnek legyen része a korábbi hibák, eredmények beépítése, használjuk kiindulópontként azokat a dolgokat, amiket már nem úgy csinálnánk, vonjuk le a következtetéseket és emlékezzünk arra is, hogy miért lehetünk hálásak. Így elkerülhetjük, hogy ugyanazokat a köröket fussuk újra és újra, hogy a célok, amiket kitűzünk reálisak legyenek és ne frusztrációval végződjenek a terveink.
  2.  Innen már tényleg kifelé megyünk a hosszú éjszakákból, mert egyre látványosabban lesznek hosszabbak a nappalok. Úgyhogy ha hidegebb is van, a hangulatunknak ez mindenképpen jót tesz.
  3.  Általában nagyobb eséllyel esik le a hó is, ami újabb lehetőségeket teremt a szabadtéri mozgáshoz, megszépíti a tájat és minden puha, csendes, klassz fehér lesz. Jó ilyenkor kinézegetni az ablakon is, főleg egy karácsonyról maradt fűszeres, illatos tea társaságában.
  4.  Még izgatottak vagyunk a karácsonyi ajándékok miatt, nem untunk rá semmire, próbálgatjuk, használjuk a dolgokat. Az ajándékba kapott könyvek sem kerültek még fel a polcra, lelkesen olvasgatjuk őket (hiszen újfent elhatároztuk, hogy most aztán tényleg fogunk olvasni is). Lesz olyan online rendelt ajándék is, ami csak most fog befutni, így még meglepetésben is lehet részünk.
  5.  Ha még maradt bennünk hiányérzet a tárgyi környezetünket, vagy a ruházatunkat illetően, akkor a január igazán alkalmas arra, hogy élvezzük a leárazások nyújtotta lehetőségeket (vagy úgy is mondhatnám, esélyünk van reális áron is hozzájutni az addig jócskán túlárazott termékekhez úgy, hogy közben még piszok szerencsésnek is tarthatjuk magunkat…kell ennél több?).

Nekem azért is kedves a január, mert több ismerősöm, barátom is ekkor született, így jó lehetőség kínálkozik az újbóli kapcsolatfelvételekre, beszélgetésekre, amikre a karácsonyi ünnepek alatt nem kerülhetett sor.

Ti szeretitek a januárt?

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük