A szép bőr titka a változókorban

Bevallom, semmilyen tünet nem ijesztett meg annyira a változókor kezdetekor, mint a bőrömön tapasztalt ilyen-olyan elváltozások. Fehér, vízhiányos bőröm van, nagyon érzékeny a napra. Szeplők, barna foltok jelentkeznek rajtam szinte azonnal, amikor nap ér. Mégsem aggódtam magam agyon fiatalon, sem azért, hogy ráncos leszek, sem azért, hogy bőrrákot kaphatok.

Valahogy mindig ösztönösen kerültem a napot, óvatosan napoztam, főleg azért, mert fényvédő és napellenző kalap használata mellett is hamar megfájdult a fejem (gyorsan felforrt az agyvizem úgymond), ha sokáig tartózkodtam a tűző nyári napon. Szóval érzékeny bőröm ellenére talán éppen ennek is köszönhetem, hogy most így 50-es éveimben sincsenek még igazán mély ráncaim, igaz, más furcsaságok azért jelentkeznek.

Például a halvány piros foltok a lábszáramon, combomon. Nem viszketnek, nincs eltérő felületük, tapintásuk, mégis ott vannak és nem múlnak. A karikák a szemem alatt egyre nagyobbak, a bőr az arcomon egyre inkább megereszkedik (tudjátok, amikor az áll és nyak körül kezd olyan boxer kutya-szerűen kinézni a kontúrod), nem is beszélve a dekoltázsról, ami sajnos nagyon árulkodik a korról.

Köszönhetően a modern kozmetikai, szépészeti technikáknak, manapság az arc talán már nem annyira a kor tükre, mint mondjuk az említett dekoltázs vagy a kéz (amire persze szintén vannak praktikák, hogy pozitívan térítsék el a szemlélőt a valóságtól). Nagy örömömre a kézfejemen még nem jelentkeztek az öregedéssel járó barna foltok, de az ujjaim húsosabbak lettek és ráncosabbak is, úgyhogy ha valaki csak a kezemet nézi, kaphat egy hozzávetőleges képet az én koromról is.

Mit mondanak a számok?

Mindez persze önmagában nem baj, mint annyi minden más, ez is a természetes öregedés része. Pár dologra viszont érdemes még azoknak is odafigyelni, akik nagyon beletörődőek, elfogadóak a klimaxszal járó változásokkal szemben. Kutatások szerint a menopauza első 5 évében a bőr elveszíti kollagéntartalma 30%-át. Ez a folyamat később lelassul, már csak évente 2%-ra csökken a kollagén veszítés további 20 évre.  Tehát ennek tudatában kellene a kollagénpótlásról gondoskodni a klimax kezdetekor. Én kúraszerűen szedek kollagén hyaluronsav kapszulát és érzem a jó hatásokat…:)

Van egy rossz hírem azoknak, akik most kapnak észbe így, 50 fölött. A bőr öregedése már a harmincas éveinkben elkezdődik, tehát valójában a legtöbb dologra már akkor el kellene kezdeni odafigyelni megelőzésként. Ezek a következők:

1. Fényvédelem. A (későbbi) bőrrák kialakulásához leginkább a rengeteg, nem megfelelő bőrvédelemmel egybekötött napozás vezethet. Ausztráliában például minden évben 2000 ember hal bele bőrrákba és 750,000 embert diagnosztizálnak és kezelnek rosszindulatú bőrelváltozással. Ez persze nem véletlen, hiszen arrafelé a napozás kultusz, a napos órák száma is magas évente. Nem triviális, de érdemes mindig, minden évszakban, amikor süt a nap fényvédő krémet használni a ruhával nem fedett valamennyi bőrfelületen. Reggel a smink alá mindig kerüljön fényvédő faktorral ellátott krém.

2. Hidratálás, hámlasztás,  anti-aging szérumok. Olyan krémet válasszunk, amelynek hatóanyagai megkötik a nedvességet a bőrben és persze az sem hátrány, ha vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított a termék. Én már vagy 20 éve havi rendszerességgel járok kozmetikushoz, ahol a kezelés része az arctisztítás mellett a megfelelő hidratáló és tápláló krémek arcomba dolgozása különböző technikákkal. A lényeg, hogy a kezelés rendszeres kell, hogy legyen és a bőröm mélyebb rétegeit kell, hogy érintse, ne csak a felszínt. Szóval mivel jó kislány voltam, ennek köszönhetően nem is nagyon kellett külön arckrémekre költenem az elmúlt évtizedekben, tekintettel arra, hogy a bedolgozott anyag tényleg kitartott 4 hétig. Ez alól kivétel persze a nyár (amikor fokozott fényvédelem kell), illetve nekem a tél (amikor esténként azért ráerősítek valami egyszerű, hipoallergén krémmel a hidratálásra).

A bőrápolási rutinunk részét kell, hogy képezze a hámlasztás, ami azonnali bőrmegújító hatással bír: felgyorsítja a bőrsejtek cserélődését, enyhíti a ráncok mélységét, összehúzza a pórusokat. A hámlasztásnak, az elöregedett bőrnek az eltávolítása a testünkön is fontos, erre nagyszerű eszköz lehet a zuhanyzás előtti száraz testkefélés. A revitalizáló, ránctalanító anti-aging kezelések részét képezi a különféle tápláló szérumok alkalmazása, elsősorban hyaluronsavval, retinollal, C-vitaminnal gazdagított készítményekkel.

3. Életmód. Na igen, tudom, ezzel sok mindent le lehet rendezni, de hát sajnos tényleg így van: a sport (és a szex) az anyagcserét is felpörgeti, felgyorsítja a vérkeringést, ami hozzájárul a bőr feszességének megőrzéséhez. Továbbá olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek tartalmazzák a következő vitaminokat (jelentőségük nagyjából ebben a sorrendben, könnyű is megjegyezni?): AB(2)CDE. Az életmód részeként említeném még a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatot, hogy időben ki tudjuk szűrni a rosszindulatú elváltozásokat.

Plusz egy tipp: a változókorral megváltozik bőrünk PH összetétele, a hormonok változásának köszönhetően pedig különösen érzékennyé, sérülékennyé válhat a bőr és allergiás reakciók is könnyebben kialakulhatnak. Ezért javasolt a hipoallergén krémek használata és a testápolásban is ha lehet az illatanyagmentes, hipoallergén termékek használata.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük