Hagyományos pite, avagy hogy lettem ovo-vegetáriánus

Nemcsak a karantén megkövetelte bezártság miatt, de azt hiszem egyébként is eléggé rákaptam a sütésre-főzésre az utóbbi időben. Kitartóan követtem a vegán, azaz kizárólag növényi alapú étkezést az elmúlt három hónapban, amit januárban kezdtem, elsősorban egészségügyi okok miatt. Szinte azonnal éreztem a jótékony hatását, frissebb, energikusabb lettem, és persze nagy örömömre fogytam is öt kilót.

A napi menü kialakítása során pár dolgot megfigyeltem viszont, láttam, melyek azok a hozzávalók, amelyeknek a pótlása vegán alternatívával körülményesebb, vagy csak egyszerűen nekem nem ízlettek az így készült ételek. Kísérletezések sora vezetett oda, hogy rájöttem, a tojás számos ételnél szinte elkerülhetetlen, különösen, ha sütni támad kedvem. Mivel sohasem terveztem a vegánságot élethosszig, mereven szabálykövető módon tartani, húsvétkor tört meg a jég egy hagyományos, Horváth Ilona féle pite elkészítésének formájában. Kislányom nagyon szereti ezt a pitét, a szakácskönyvben meggyes lepényként szerepel, de én mindenféle gyümölccsel szoktam kísérletezni és persze naná, hogy nem pont úgy készítem, ahogy elő van írva. Ezúttal a most még nem érő barackra esett a választás (mert ugye, mindig az kell, ami nincs…), úgyhogy konzerv barackkal készült ez a verzió, na és sok tojással.

Hozzávalók:

10 dkg finomliszt (plusz egy kicsi a tepsibe, a tészta alá)

10 dkg teljeskiőrlésű liszt

20 dkg margarin (plusz egy kicsi a tepsi kikenéséhez)

15 dkg cukor

1 zacskó vaníliás cukor

4 egész tojás

1 mokkáskanál sütőpor

2 teáskanál porcukor

pici só

Elkészítése képekkel szemléltetve:

  1. Habosra keverem a cukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal és a tojások sárgájával. 2. A lisztbe beleteszem a sütőport és a sót és alaposan elkeverem. 3. A tojásfehérjét felverem habnak.

4. A tojásos masszához adom fokozatosan, óvatosan átforgatva (nem keverve) a tojáshabot és a lisztet (ebben párom szokott segíteni, ő adagolja a lisztet, amíg én a habot).

5. Margarinnal kikenek egy tepsit és megszórom liszttel.

6. Beleteszem a tésztát, elsimítom és ráhelyezem az aktuális gyümölcsöt, amit egy picit megszórok liszttel.

7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

8. Amikor kész, megszórom porcukorral és amíg pihentetem, jöhet a fotózás….

És hogy miért lettem ovo-vegetáriánus? Mert ezt persze nekem is muszáj volt megkóstolnom (hogy hitelesen írhassam ide: fincsi volt!). Arról nem is beszélve, hogy később elcsábultam egy szintén saját készítésű, minden (kivéve tojás) mentes töltött tojásra, aminek egyik fő összetevője az avokádó volt….de ez egy másik történet…

 

Képek: saját.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük