Vloggerek figyelem: itt az ötvenes korosztály!

Vagy legalábbis szeretnénk, hogy itt (is) legyen. Amikor vettem egy óriási levegőt és indítottam egy Youtube csatornát, azt kérdezték tőlem, mi is ezzel a célom. Mire jött a válaszom, hogy hát az, ami a bloggal is: platformot biztosítani az ötven fölötti nőknek, ahol tippeket kaphatnak, hogyan nézzenek szembe a változókorral járó kihívásokkal, hogyan vegyék az akadályokat, ha életmódváltásba fognának, miért érdemes még ilyenkor is újrakezdeni. Emellett persze az is célom volt, hogy megtanuljam a videókészítés fortélyait, azt, hogy hogyan és egyáltalán mire lehet ezt a médiumot használni. De persze mostmár látom, hogy nem lesz éppen egyszerű ez a feladat. Addig is viszonylag gyakran néztem Youtube videókat, de amikor elindítottam a csatornámat, még jobban belevetettem magam a kínálat feltérképezésébe: kik, hogyan, milyen tartalmat gyártanak, vagyis tulajdonképpen mire van kereslet.

Az első, amit azonnal láttam, hogy az idősebb korosztály bizony jelentősen alulreprezentált ezen a felületen, és nemcsak Magyarországon, hanem a világ legtöbbet youtubozó országaiban is. Akadnak ugyan szépségápolással, sminkkel, fitnesszel, öltözködési tanácsadással foglalkozó középkorú vloggerek, de követőik száma jelentősen elmarad a fiatalabb korosztály hasonló tematikájú vlogjai mögött, még ha ezek a témák viszonylag a legnépszerűbbek is. Az idősebbek készítenek még utazásos, főzős videókat, néhány külföldi csatorna foglalkozik a változókorral, de nyilvánvaló, hogy majd’ minden tartalom gyógyszer- vagy étrendkiegészítő gyártó/forgalmazó által szponzorált. Szóval kevesen vagyunk, hogy így mondjam. Vajon miért?  Pár okot próbáltam összegyűjteni:

  1. Az egésznek az állhat a hátterében, hogy az 50 fölötti korosztály nagyon kevéssé van jelen úgy általában a médiában, természetesen tisztelet a kivételnek, a célzottan e korosztálynak szóló oldalaknak. A szolgáltatók, gyártók (mint hirdetők egyébként) nincsenek igazán felkészülve arra, hogy a lakosságnak ezt az óriási, nem kevésbé fizetőképes szegmensét megfelelő, célzott termékekkel próbálják elérni, és nem is törekszenek erre, hiszen a legnépszerűbb hirdetési felületek úgyis kiesnek az ő esetükben. Ez egy összetett kérdés és tudom, nem én, és nem itt és most fogom begurítani a kereslet-kínálat kényes egyensúlyának visszaállításához szükséges bölcsek kövét. Általában, a közösségi médián belül is viszonylag kevesen néznek rendszeresen Youtube-ot ebből a korosztályból, nincsenek feliratkozva csatornákra, nincs saját csatornájuk. Pedig a Youtube (is) mindenkié, tehát mindenki számára lehetőséget kell, hogy biztosítson a megnyilvánulásra, szórakozásra, tájékozódásra.
  2. Nem érzik a modern technikát magukénak. Az idősebb korosztály számára bizony jóval nagyobb erőfeszítés megtanulni megfelelően kezelni, érteni nemcsak az eszközöket, de az azokon hozzáférhető alkalmazásokat is. Viszont ez nem mentség: sokkal nagyobb idő- és energiabefektetéssel, de az ötven fölöttieknek is meg kellene tanulni magabiztosan navigálni minden eszközön, minden jelentős felületen. Egy videót összerakni sem akkora kunszt és mindig mindenben lehet és kell is fejlődni. Megint csak tisztelet a kivételnek, de sokaktól hallottam már, hogy ő bizony már nem akar semmi újat tanulni, fárasztja, nincs rá szüksége, túl kicsi a billentyű, és különben sem érti az egészet. Ezen a hozzáálláson érdemes változtatni!
  3. Az idősebb generáció valahogy sokkal inkább magának való, kevésbé fontos számára, hogy az életéről, véleményéről mások tudjanak. Vagy akár rossz emlékek miatt félnek is a nyilvános megjelenésektől. Azt hiszik, az ő történetük, az ő gondolataik nem érdekelnek senkit, pedig éppen ők lehetnek azok, akik izgalmas sztorikkal szolgálhatnak az életről, megoszthatják tényleges, személyes tapasztalataikat. A közösség építés, mások bevonása is nehézséget okozhat, hiszen a kommentelők, feliratkozók nagy részét nem ismerik, nehezen oldódnak fel a nem személyes, „arc nélküli” kommunikáció során. Az idősebbek úgy ahogy van, idegenkednek a vlogolástól, pedig, ha van mondanivalójuk, céljuk, akkor a megnyilvánulásnak ezt a formáját is elfogadhatónak kellene, hogy tartsák, sőt élvezzék.
  4. Nem gondolják, hogy tudnak mit tanulni a fiataloktól. Pedig sosem szégyen, sőt kötelező más youtubereket nézni, ha tanulni akarunk. És mivel ezek többsége fiatal, sőt, nagyon fiatal, bizony időnként le kell mászni a lóról és el kell fogadni, hogy rengeteg olyan dolog van (és lesz is), amit a fiatalabb korosztály sokkal jobban tud. Nekem például az egyik kedvencem egy üde, helyes, jópofa egyetemista lány, aki természetesen, könnyedén, de mégis rendkívül profin tolja a csatornáját (rengeteg feliratkozóval). Tegnap megkérdeztem a fiamat, hallott-e már róla. Rápillantott a képernyőmre, azt mondta nem. Majd azonnal jött a korrekció, amikor meglátta a nevét: ja, persze, ismerősök vagyunk facebookon is. Ugyanabba a suliba járt, mint én. A lányom pedig jókat szórakozik, hogy milyen lelkesedéssel mutatok rá – számára egészen triviális – filmkészítési trükkökre, amiket ellesek a fiataloktól. De azért ő a leghűségesebb és egyenlőre a legaktívabb feliratkozóm.

 

2 thoughts on “Vloggerek figyelem: itt az ötvenes korosztály!

  1. Tetszik a csatornád!

    További sok sikert kívánunk!

    Régiségeknek blog 🙂

    1. Kedves Cecília!

      Köszönöm szépen a támogatást! Én is nagy rajongója vagyok a Régiségeknek…az elsők között volt, amit felfedeztem itt.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük