Egy volt paparazzóval beszélgettem

Hírességek mindenhol vannak, még itt Magyarországon is. De honnan tudjuk, mit ér az a fotó, amit ha szerencsénk van, készítünk róluk? Ki készíti ezeket a képeket? Vannak-e még lesifotósok? Engem mindig is foglalkoztatott ez a kérdés és amikor a paparazzók munkájáról esik szó, én annak a híve vagyok, hogy érdemes megnézni a tevékenységüket több oldalról is. Hát most megtettem, és készítettem egy interjút egy valaha volt vérbeli lesifotóssal, Jon Listerrel.

03/09/23 Prince Harry visits Taronga Park Zoo, Sydney, Australia at the start of his gap year. Photo by Jon Lister

Mikor és hol dolgoztál lesifotósként?

Fotós vagyok 40 éve, a karrierem nagy részében szerkesztőségi fotósként és fotóriporterként dolgoztam Angliában, a kontinensen és Ausztráliában. A 2000-es évek elején kezdtem el hírességeket fotózni főleg Sydney-ben és környékén, egészen nagyjából 2010-ig.

Miért pont ekkor?

Szabadúszó szerkesztőségi fotósként egyre kevesebbet kaptam a képeimért, ezért a Sydney Morning Heraldot otthagyva, a megélhetés miatt, átnyergeltem a celebek fotózására, ami akkoriban viszonylag jó bevétellel kecsegtetett.

Csak úgy elhatároztad és hopp, máris paparazzo lettél?

Tulajdonképpen igen. Bár valójában egy helyettesítési munkával kezdődött: felkértek egy „red carpet” munkára, Jodie Fostert kellett fotózni egy premieren. Az olyan jól sikerült, hogy egy celebek fotózásával foglalkozó ügynökségnél kötöttem ki. A lesifotós képek hozták a legtöbb pénzt, a magazinokat leginkább az érdekelte, hogy a hírességek mit csinálnak és hogy néznek ki, amikor nem ők döntik el, mit mutassanak meg magukból és az életükből.

Mennyiben dolgozik másképp egy lesifotós, mint mondjuk egy fotóriporter vagy egy rendezvény fotós? Mi számít „jó” képnek?

Más módszerrel dolgozik egy paparazzo: a képek nem beállítottak, az alany általában nem pózol a fotósnak. Majdnem mindig az alany tudtán kívül születnek a képek róla még akkor is, ha azzal tisztában van, követi őt valaki, aki le akarja kapni. Minél különlegesebb, nagyobb hírértékű szituációban fotózunk egy hírességet, annál értékesebb a kép természetesen. Akkoriban óriási volt az ilyen képek piaca.

28/12/2006 Paris Hilton on Bondi Beach, Sydney. Photo by Jon Lister
Delta Goodrem as used in Fresh Magazine April 12, 2004 pages 12 and 13. Photo by Jon Lister

Honnan tudtad, hogy „akció” van? Honnan szerezted az információkat?

Változó forrásokból. Volt úgy, hogy elterjedt, hogy valaki van a városban és lehetett tudni, hogy melyik népszerűbb hotelben szállt meg. Én a legtöbb ilyen szálloda személyzetét ismertem annyira, hogy kaptam tőlük néhány tippet a híresség programját, hollétét illetően.

Fizettél nekik?

Igen, néha. Kaptam fülest magazinoktól is, akiknek megvolt a celeb programja, de voltak sztármenedzsment ügynökségek is, akik adtak információt.

Milyen felszerelésed volt ehhez a munkához?

Konverterrel és zoom teleobjektívvel felszerelt kamerával járkáltam, hogy minél messzebbről, a celeb számára észrevétlenül tudjak jó minőségű képeket készíteni róla, és nagylátószögű zoom objektíves kamera is volt nálam, hogyha a közelébe tudtam férkőzni, akkor is tudjak jó közelieket kattintani.

03/11/02 Matrix Revolutions premiere, Sydney, Keanu Reeves. Photo by Jon Lister
22/01/06 Bondi Beach. A return to Summer weather in Sydney brings former Home And Away Star Tammin Sursok to Bondi Beach. Photo by Jon Lister

Hogyan dolgoztál?

Többnyire autóval követtem egész nap az adott hírességet és legtöbbször egyedül dolgoztam. Volt úgy, hogy más fotósok is ugyanakkor és ugyanazt akarták fotózni, akkor is igyekeztem első lenni a helyszínen. Volt úgy, hogy nem volt más választásom, mint együttműködni a rivális fotóssal/fotósokkal. Ilyenkor együtt csináltunk a legjobb fotókból egy portfoliót, amit értékesítettünk és a végén elosztottuk a kapott pénzt. Ezzel együtt elég stresszes munka volt és egyre nagyobb volt a verseny is.

Kinek küldted el a képeket?

Közvetlenül a magazinoknak. Sydney-ben főleg a Woman’s Day-nek, a Daily Telegraph-nak és a News International-nek. Ha nemzetközi érdeklődésre számottartó alanyról volt szó, akkor elküldtem minden nagy angliai bulvárlapnak.

Liz Hurley as used in NW November 8, 2004 page 86. Photo by Jon Lister
01/08/03 Sydney. Ricky Martin and fiancee, Rebecca de Alba stroll around Circular Quay. Photo by Jon Lister
Ricky Martin as used in Hello! Magazine August 12, 2003 pages 90, 91. Photo by Jon Lister

Mondj pár példát, kiket fotóztál, hogy viselték a lesifotózást a sztárok és mely sorozataid hozták a legtöbbet a konyhára?

Rengeteg helyi és világsztárról készítettem képeket, némelyikről többször is, több alkalommal. A legtöbb híresség nem szerette, ha fotóztam őt, és akkor még enyhén fogalmaztam. 🙂 De volt pár, akikkel egészen jóban voltam, például Drew Barrymore vagy Hugh Jackman, ők mindig kedvesek voltak velem. A legtöbbjük megtűrt azzal együtt, hogy ki nem állhatott, mint például Heath Ledger, aki tojásokkal dobált meg, aztán szép lassan elfogadta a fel-felbukkanásomat. Russell Crowe-t egy híresen aggresszív periódusában sikerült megismernem, a nászútján járt Sydney-ben és többször megfenyegetett, hogy letépi a fejem. A róla készült sorozatom volt egyébként az egyik legsikeresebb, a legtöbbet publikált és az egyik legjobban jövedelmező. Naomi Watts-ról készült sorozatom is megjelent majd’ minden angol lapban akkoriban (az angol bulvár lapok imádják a celebeket hiányos öltözékben mutogatni).

On a cool Bondi evening an even cooler Heath ‘James Dean’ Ledger 20/12/04. Photo by Jon Lister
Russell Crowe and Danielle Spencer as used in New Idea Magazine, August 16, 2003 page 65. Photo by Jon Lister

Keveredtél valaha botrányba?

Egyszer Chris Martint, a Coldplay énekesét követtem és fotóztam szörfözés közben Byron Bay-ben – akkoriban Gwyneth Paltrow férje volt – és mivel óriási előítéletei voltak minden fotóssal szemben, így utólag annyira meg sem kellett volna, hogy lepjen, hogy egyszercsak elindult felém a vízből a barátaival, nekirontottak a kocsimnak és elkezdék szétverni. Betörték a szélvédőt és leeresztették a gumikat, azért, mondták, hogy ne tudjam őket tovább követni. Bejelentést tettem a rendőrségen, melynek következtében vád alá is helyezték őt. Később azonban a lemeztársaság kifizette a kárt, így ejtették a vádakat.

Chris Martin, Sun. Photo by Jon Lister

 

17/07/03 Sydney. Chris Martin, Coldplay, at Sydney Opera House. Photo by Jon Lister

Miért hagytad abba?

Egyre többen lettek ebben a szakmában is, így egyre kevesebbet fizettek a magazinok. Mivel én sohasem szerelemből csináltam ezt – noha mindig igyekeztem jó és érdekes képeket készíteni ebben a műfajban is – nem volt nehéz lemondani a paparazzóságról. Az a véleményem, hogy ennek semmi köze a fotográfiához, ahhoz, ami engem mindig is érdekelt és amit mindig is csináltam. Nagy rajongója vagyok a jó filmeknek, de ahogy színészként/művészként a legtöbb megörökített sztárt nagyra becsülöm, magánemberként nem voltak ilyen pozitívak az élményeim.

Akkor már meg sem kérdezem, hogy lennél-e újra paparazzo? Csinálnád-e ezt megint?

Ha valakibe, vagy valamilyen érdekes, sokat érő szituációba belefutnék, akkor talán nem hagynám ki a lehetőséget. De ki tudja manapság, ki, mi mennyit ér? És, hogy megéri-e? 🙂

 

Photography by Jon Lister. Copyright © Jon Lister 2021. All Rights Reserved. The photos are not to be distributed and republished without permission.

A képekért köszönet a fotósnak, Jon Listernek, a blogomon való szerepeltetésük az ő engedélyével történt.

4 thoughts on “Egy volt paparazzóval beszélgettem

    1. Thanks! Contents of this site can only be used with credit and reference through direct links to the site’s page. Photos cannot be used at all without specific permission from the owner. Infringement of these will imply legal proceedings.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük